Immediator kantoor-27

Welkom op immediator.nl

Inspiratie

Omgaan met verlies door middel van rouwverwerking

8/23/2023 12:00:00 AM

Een dierbaar iemand in verliezen, heeft veel impact op een persoon. Of het nu verwacht of plots is gebeurd, het blijft een treurige gebeurtenis voor de nabestaanden. Na het overlijden begint dan ook de rouw en de rouwverwerking voor hen. Rouwverwerking verwijst naar het proces van omgaan met het verlies van een geliefd persoon of iets waardevols in iemands leven. Het kan verschillende vormen aannemen en varieert sterk van persoon tot persoon, omdat iedereen zijn of haar eigen unieke manier heeft om met verlies om te gaan.

Aspecten van rouwverwerking

Aangezien iedereen anders is, rouwt iedereen ook op zijn of haar eigen manier. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van rouwverwerking die iemand kan tonen of meemaakt:

  • Emotionele reacties: Rouw gaat vaak gepaard met intense emotionele reacties zoals verdriet, pijn, boosheid, verwarring, angst en schuldgevoelens. Het is normaal om een breed scala aan emoties te ervaren en deze kunnen op verschillende momenten opspelen.
  • Fysieke symptomen: Rouw kan ook fysieke symptomen veroorzaken, zoals vermoeidheid, slaapproblemen, eetproblemen, hoofdpijn of spijsverteringsproblemen. Deze symptomen kunnen het gevolg zijn van de emotionele stress die gepaard gaat met rouw.
  • Acceptatie: Een belangrijk onderdeel van rouwverwerking is het bereiken van acceptatie van het verlies. Dit betekent niet dat de pijn verdwijnt of dat de overledene wordt vergeten, maar eerder dat men leert leven met het verlies en een manier vindt om ermee om te gaan.
  • Rouwtaken: Er zijn verschillende rouwtaken die mensen kunnen doorlopen tijdens het verwerkingsproces. Deze taken omvatten onder andere het erkennen en accepteren van het verlies, het ervaren en doorleven van de pijn, het aanpassen aan een leven zonder de overledene en het vinden van een nieuwe betekenis en doelen in het leven.
  • Ondersteuning zoeken: Het is belangrijk om steun te zoeken tijdens het rouwproces. Dit kan komen van familie en vrienden, maar ook van professionele hulpverleners zoals rouwtherapeuten of counselors. Praten over het verlies en de gevoelens die ermee gepaard gaan, kan helpen bij het verwerken van rouw.
  • Tijd nemen: Rouwverwerking kost tijd en iedereen heeft zijn eigen tempo. Het is belangrijk om geduldig te zijn en uzelf de ruimte te geven om te rouwen. Verwacht geen specifiek tijdschema voor het verwerken van rouw, want het is een individueel proces.

Vormen van verlies

Het is ook belangrijk op te merken dat rouw niet alleen van toepassing is op het verlies van een persoon, maar ook op andere vormen van verlies, zoals het einde van een relatie, het verlies van een baan of het verlies van gezondheid. Rouwverwerking is een persoonlijke reis en het is normaal om verschillende emoties en reacties te ervaren. Het is belangrijk om uzelf de tijd en de ruimte te geven om te rouwen en indien nodig professionele hulp in te schakelen.

Excelleersessie ‘Rouw’

Op 6 september organiseert Immediator een excelleersessie over rouw voor onze professionals. Dit wordt verzorgd door Manu Keirse. Wilt u meer weten over deze excelleersessie of bent u geïnteresseerd en wilt u hierbij zijn? Ga dan voor meer informatie naar onze website en stuur een email naar info@immediator.nl om u aan te melden.

Laatste nieuws