Immediator-10

Welkom op immediator.nl

Inspiratie

Stress van de to-do-lijst

4/21/2022 12:00:00 AM

Als werkgever krijgt u er vaak mee te maken: medewerkers met stress. Op zich is er niets mis met stress: het maakt je scherp, je kunt je beter concentreren en ook beter presteren. Maar zoals we vroeger al leerden: ‘alles waar te voor staat is slecht’. Dat geldt ook voor stress: te veel kan op den duur tot problemen leiden. De reflex van veel mensen, inclusief werkgevers én bedrijfsartsen, is om te gaan strepen: wat kan er van de to-do-lijst af?

Eerst de leuke dingen

Helaas zien we vaak dat hier juist de verkeerde keuzes gemaakt worden: de eerste zaken of taken die van het lijstje geschrapt worden zijn de dingen waar mensen van ontspannen, plezier aan beleven, of die taken die ze gemakkelijk af gaan. Dan is er namelijk meer tijd voor die ‘andere’ to-do’s, de dingen die ‘wél echt moeten’…

Er is ook een andere manier om hier tegenaan te kijken, een andere manier om hierover in gesprek te gaan: niet – goed bedoeld! – meedenken over wat er van de to-do-lijst af kan om de draaglast te verminderen, maar juist de focus verleggen: wat kunnen we doen om de draagkracht te vergroten? Wat kan de medewerker zelf doen om de draagkracht te vergroten, wat kunt u als werkgever doen?

Van draaglast naar draagkracht

Denk bijvoorbeeld aan timemanagement oplossingen of hulp vragen op punten waar de medewerker op vastloopt in het werk, en juist de werkzaamheden die de medewerker leuk vindt en goed af gaan, behouden. Zo maakt u de beweging van draaglast- naar draagkracht-denken, van probleem naar oplossing, van stress naar meer ontspanning en plezier. Uit ervaring blijkt: de gesprekken worden er makkelijker en leuker van!

Op deze manier voorkomt u dat er uitval ontstaat door werkstress, zonder daarbij gelijk de werkzaamheden van de medewerker te minimaliseren. Wilt u advies over het voeren van het juiste gesprek? Neem dan contact op met ons via ons contactformulier op de website, bellen naar 088 – 031 32 70 of een mail sturen naar info@immediator.nl. Wij helpen u graag verder!

Laatste nieuws