Horeca banner bedrijfsarts 3

Welkom op immediator.nl

Inspiratie

Soepel aan het werk na een vakantie!

8/15/2023 12:00:00 AM

Na de vakantie gaat een deel van de mensen weer vol enthousiasme aan het werk. Anderen kost het iets meer moeite om weer op gang te komen. Eenmaal aan het werk, is het vakantiegevoel vaak snel weer verdwenen. Wat kunt u als werkgever doen om uw medewerkers weer lekker te laten starten? Het lijkt zo voor de hand liggend. Als leidinggevende kan je hier op sturen vanuit voorbeeldgedrag. Hier zijn een aantal tips:

8 tips voor een goede start

Tip 1: Communiceer en plan vooruit

Communiceer ruim voor de vakantie met je medewerkers over de verwachtingen na de vakantie. Het is belangrijk om werk over te dragen, zodat je ook echt vakantie hebt. Heerlijk om te kunnen vertrouwen dat het werk in goede handen van een collega is. Het is goed om te weten wat iemand zelf weer oppakt na de vakantie. Geef bijvoorbeeld duidelijke informatie over welke projecten er lopen, eventuele veranderingen in de werksituatie en belangrijke deadlines.

Tip 2: Welkomstbericht en opfrissen

Stuur een welkomstbericht voordat medewerkers terugkomen, waarin je hen vertelt dat je blij bent dat ze terug zijn. Zorg ook voor een samenvatting van belangrijke lopende zaken.

Tip 3: Flexibele start

Sta flexibiliteit toe in werktijden en eerste werkdagen na de vakantie. Geef medewerkers de tijd om zich aan te passen aan het werkritme en om bij te praten. Moedig medewerkers aan om rustig te beginnen en zich niet overweldigd te voelen door de taken die op hen wachten.

Tip 4: Ruimte voor terugblik

Geef medewerkers de ruimte om terug te blikken op hun vakantie ervaringen. Dit kan informeel gebeuren, bijvoorbeeld tijdens een koffiepauze of teambijeenkomst. Dit helpt bij het creëren van een positieve werksfeer.

Tip 5: Stel prioriteiten opnieuw in

Plan een gesprek om prioriteiten opnieuw in te stellen voor het werk dat opgepakt dient te worden. Bespreek eventuele wijzigingen in projecten, doelen en deadlines om ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde lijn zit. Help hen bij het prioriteren van de meest urgente taken en bemoedig hen om stap voor stap te werken.

Tip 6: Mentale gezondheid

Besteed aandacht aan de mentale gezondheid van je medewerkers. De overgang van vakantie terug naar het werk kan extra spanning met zich meebrengen. Moedig open communicatie aan en bied waar mogelijk ondersteuning. Aanvaard ook dat de piek van werk niet in dag één weer bereikt is.

Tip 7: Gezonde werk-privébalans

Herinner medewerkers eraan om een gezonde balans te bewaren tussen werk en privé. Moedig pauzes aan, zorg ervoor dat overuren beheersbaar blijven en creëer een cultuur waarin medewerkers zich niet schuldig voelen om tijd voor zichzelf te nemen.

Tip 8: Erkenning en waardering

Geef erkenning en waardering voor het werk dat medewerkers hebben gedaan voordat ze met vakantie gingen en voor hun inzet bij terugkeer. Dit kan hen motiveren om zich weer volledig in te zetten.

Soepel aan de slag om verzuim te voorkomen

Medewerkers die een goede start maken na hun vakantie, zich goed voelen op hun werk en daarbuiten en werkgeluk ervaren, verzuimen minder. Ga met Immediator en uw bedrijfsarts aan de slag om verzuim binnen uw organisatie te voorkomen. Neem voor meer informatie over onze werkwijze een kijkje op onze website en neem contact op voor meer informatie.

Laatste nieuws