Horeca banner bedrijfsarts 3

Welkom op immediator.nl

Inspiratie

Opgeleide bedrijfsartsen; voor én door Immediator

9/22/2022 12:00:00 AM

Regelmatig krijgt Immediator de vraag vanuit klanten hoe de opleiding van bedrijfsarts in elkaar zit. Immediator biedt om wettelijke redenen altijd enkel geregistreerde bedrijfsartsen, basisartsen of artsen in opleiding onder supervisie van een geregistreerde bedrijfsarts aan. En goed nieuws, want Immediator leidt ook bedrijfsartsen op. Dat gaat niet zomaar. Want wanneer mag iemand zich bedrijfsarts noemen, en aan welke eisen moet de opleider voldoen?

De opleiding tot bedrijfsarts

Na minimaal 6 studiejaren geneeskunde mag iemand zich een basisarts noemen. Dan zijn er twee mogelijkheden; doorstuderen voor een specialisatie waarbij werken en studeren wordt gecombineerd; of praktijkervaring opdoen om eventueel later nog een specialisatie te kiezen. Bij een specialisatie in het ziekenhuis is gemakkelijk iets voor te stellen, zo ook de specialisatie tot huisarts. Maar de richting tot bedrijfsarts is ook een specialisatie, maar dan binnen arbeid en gezondheid. Deze opleiding duurt minimaal 4 jaar en wordt ingevuld met 1 dag per week onderwijs en de overige dagen werken in de praktijk onder supervisie van een geregistreerd bedrijfsarts. Daarnaast is er ook een praktijkopleider betrokken. Tegenwoordig zijn er ook specialisten (bijvoorbeeld een ziekenhuisspecialist of huisarts) die specialist arbeid en gezondheid willen worden. Dan kunnen zij de verkorte opleiding doen van 2 jaar.

Goedgekeurde praktijkinstelling

Bij Immediator dragen wij ook ons steentje bij als het gaat om opleiden van de krimpende groep bedrijfsartsen, door zelf bedrijfsartsen op te leiden. Het opleiden mag niet zomaar. Je moet hiervoor een goedgekeurde praktijkinstelling zijn, en na de recente toetsing heeft Immediator verlenging gekregen en mogen wij de komende 4 jaar weer bedrijfsartsen opleiden. Bij Immediator zijn veel van de artsen in opleiding, net als de bedrijfsartsen die bij ons aangesloten zijn, zelfstandige artsen. Vanuit verbinding met Immediator en de projecten creëren we extra verbinding voor de artsen in opleiding. Het is een bewuste keuze van de bedrijfsartsen om (basis)artsen op te leiden, ze volgen hier extra scholing voor. Dit zorgt voor een fijne dynamiek binnen de groep artsen.

De bedrijfsarts in opleiding heeft met meerdere opleiders te maken: de opleider van de opleidingsinstelling in Utrecht of in Nijmegen en de dagelijkse praktijkopleider met een supervisor van Immediator. Zij hebben periodiek een drie-gesprek om de vorderingen te bespreken en de persoonlijke leerpunten uit te diepen. De arts in opleiding dient ook stages te lopen en opdrachten uit te werken vanuit preventieve vraagstukken. Vaak komt een dergelijke vraag wel voort uit de dagelijkse praktijk en kan er zo een opdracht worden uitgewerkt. Maar komt een opdracht zoals het uitvoeren van een aanstellingskeuring niet aan bod bij de huidige opdrachten dan heeft Immediator het voordeel dat er binnen de andere labels van paraDIGMA groep wel mogelijkheden zijn om op dit soort projecten mee te draaien. Daarnaast hebben we een groot netwerk, dus voor iedere vraag kunnen we lijntjes uitzetten of een specialist binnen arbeid en gezondheid vragen om een bedrijfsarts in opleiding mee te laten doen in een specifieke vraag.

Word Bedrijfsarts bij Immediator

Momenteel zijn er 4 opleiders verbonden aan Immediator en zijn er 9 artsen in opleiding. Zonder een goede hoofdopleider, die helpt beleidsplannen te maken, zou dit niet mogelijk zijn. Hiervoor danken wij bedrijfsarts Judith Bom die hier met veel positieve energie invulling aan geeft.

Ontvang je graag meer informatie over het beleid van opleiden via Immediator? Dan horen we dat graag. Wij staan altijd open voor een oriënterend gesprek.

Laatste nieuws