Immediator kantoor-40

Welkom op immediator.nl

Inspiratie

Hoe Michiel zich over ‘de burn-out berg’ tekende

1/13/2022 12:00:00 AM

De bedrijfsartsen van Immediator zien elke dag veel verschillende mensen tijdens de spreekuren, iedereen met een ander verhaal en voor iedereen een andere weg naar herstel. Het advies van de bedrijfsarts speelt een belangrijke rol tijdens het herstel en kan veel impact maken. Maaike Wichgers is één van de bedrijfsartsen van Immediator en kon met haar advies veel impact maken op een cliënt en uiteindelijk ook op veel meer mensen. De ontwikkeling van Michiel is één van de casussen die haar het meeste bij bleef.

Teken je een weg naar boven

Maaike: “Ik beschrijf een burn-out altijd als een berg: je staat helemaal onderaan en je moet die berg op, het obstakel over. Hier moet je natuurlijk wel je rugzak voor vullen want het gaat veel energie kosten. Deze energie haal je door dingen te gaan doen die je leuk vindt en zo weer op te laden. Voor iedereen is dat anders: meer tijd met het gezin, koken, en voor Michiel in het bijzonder was dit tekenen. Hij tekende zijn weg naar boven, naar de top van die berg. Na een tijdje zag ik hem weer tijdens het spreekuur en had hij enkele pagina’s gemaakt. Het was zo herkenbaar dat ik vroeg of ik deze op mijn website mocht plaatsen. Een mooi voorbeeld immers hoe iets doen wat je leuk vindt je weer energie kan geven en het je kan helpen bij het herstel.”

Daar stopte het niet. Enige tijd later kreeg Maaike het verzoek om de pagina’s van de website te halen. Michiel ging het verder uitwerken en het uitgeven als stripboek. “Ik was er zo van onder de indruk dat ik het ook ging voorstellen aan andere cliënten, het was namelijk herkenbaar en toepasbaar op een ieders situatie; iedereen moet op zijn eigen manier die berg beklimmen. Door een burn-out is het vaak ook lastiger om je te concentreren en kan een boek lezen met volle aandacht nog wel eens een uitdaging zijn. Een stripboek maakt dit vaak makkelijker doordat het minder tekst is en veel meer beeldend werkt. En iets wat ik vaak miste, was de betrekking met de omgeving. Het boek legt niet alleen de weg uit om zichzelf te helpen, maar het legt ook aan jouw omgeving uit wat je doormaakt. Hierdoor is er veel meer grip voor de situatie vanuit vrienden, familie of collega’s.” Aldus Maaike.

Draagvlak voor preventie

Een tijd later kwam Maaike via Immediator bij een ziekenhuis in Limburg terecht. Zij hadden de verzuimtraining gehad en in het kader van preventie stelde Maaike voor om het stripboek naar alle managers te sturen als aanvulling. Het ziekenhuis vond dit een heel goed idee en enige tijd later hadden alle managers het boekje op de mat liggen. “Het geeft managers meer inzicht in wat een medewerker meemaakt wanneer hij of zij kampt met een burn-out en dit zorgt voor meer draagvlak voor het voorkomen van psychische klachten, zeker nu de druk op de zorg zo hoog is. Nu ligt het ook op alle afdelingen op de koffietafel, zodat iedereen het kan lezen.”

Het Burn-out stripboek ‘Ik, mijzelf en mijn buitengewoon bijzondere burn-out’ van Michiel Krijger is niet alleen laagdrempelig, maar ook een voorbeeld drieluik tussen preventie, curatief en de omgeving. Een prachtig voorbeeld van hoe iemand puur vanuit zichzelf deed waar hij goed in is en het plezier hierin terugvond. En het mooiste; hiermee hielp Michiel niet alleen zichzelf weer vooruit, maar ook anderen in zijn omgeving om bewustwording van burn-out te creëren.

Maak impact

Wilt u ook bedrijfsartsen die impact maken in uw organisatie? Zet dan de bedrijfsartsen van Immediator in. Zij zijn niet alleen arts, ook sparringspartner, coach en adviseur, zowel binnen als buiten de spreekkamer. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. 

Laatste nieuws