Immediator kantoor-27

Welkom op immediator.nl

Inspiratie

De invloed van autisme op werk

9/26/2023 12:00:00 AM

Ruim 1% van de Nederlanders, ongeveer 200.000 mensen, heeft autisme. Het aantal mensen dat te maken heeft met autisme – zoals ouders, broers, zussen, partners, leraren, zorgverleners en werkgevers – is vele malen groter. Autisme kan van grote invloed zijn op iemands functioneren op de werkvloer. Het is belangrijk dat werkgevers, collega's en bedrijfsartsen begrip tonen voor de specifieke behoeften en uitdagingen van mensen met autisme. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen waarmee mensen met autisme op het werk kunnen worstelen, en enkele manieren waarop bedrijfsartsen kunnen adviseren om het voor hen gemakkelijker te maken:

1. Communicatie en sociale interactie

Mensen met autisme kunnen moeite hebben met non-verbale communicatie, het begrijpen van sociale signalen en het aangaan van informele gesprekken.

Bedrijfsartsen kunnen adviseren over trainingen en workshops voor zowel medewerkers als leidinggevenden om begrip te vergroten en effectieve communicatie te bevorderen.

2. Sensory sensitivities

Veel mensen met autisme hebben gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels, zoals fel licht, harde geluiden of sterke geuren.

Bedrijfsartsen kunnen voorstellen om de werkomgeving aan te passen, bijvoorbeeld door geluiddempende materialen te gebruiken, verlichting aan te passen of rustige ruimtes beschikbaar te stellen.

3. Veranderingen en routines

Mensen met autisme gedijen vaak bij voorspelbaarheid en vaste routines, wat moeilijk kan zijn in een dynamische werkomgeving.Het is nuttig om duidelijke en gestructureerde taken te definiëren, waar mogelijk, en medewerkers met autisme de mogelijkheid te geven om aanpassingen in hun schema te plannen.

4. Overprikkeling en stress

Overmatige stress en overprikkeling kunnen leiden tot burn-out en verminderde prestaties.

Bedrijfsartsen kunnen medewerkers met autisme helpen bij het ontwikkelen van stressmanagementstrategieën, en werkgevers kunnen flexibele werkschema's aanbieden om overbelasting te voorkomen.

5. Specifieke vaardigheden en talenten

Erken de unieke vaardigheden en talenten van medewerkers met autisme en wijs taken toe die goed passen bij hun sterke punten.

6. Bewustwording en acceptatie

Bedrijfsartsen kunnen bedrijven aanmoedigen om bewustwordingsprogramma's te ontwikkelen en te implementeren om begrip en acceptatie van autisme te bevorderen.

7. Individueel plan

Voor sommige medewerkers kan het nuttig zijn om een individueel plan op te stellen in samenwerking met een gespecialiseerde autismecoach of psycholoog. Dit plan kan specifieke aanpassingen en ondersteuning op de werkplek definiëren.

Excelleersessie 'Autisme en Werk'

Het is belangrijk om te benadrukken dat de behoeften van mensen met autisme sterk kunnen variëren, dus een individuele benadering is cruciaal. Bedrijfsartsen kunnen een centrale rol spelen bij het coördineren van deze aanpassingen en het bieden van medisch advies om de werkomgeving inclusiever te maken voor mensen met autisme. Samenwerking tussen de medewerker, werkgever, bedrijfsarts en eventueel andere professionals is van essentieel belang voor een succesvolle integratie op de werkvloer.

Op 4 oktober hebben we weer een excelleeravond over autisme en werk.

De avond zal worden verzorgd door Erna Dogger, autismecoach en levensloopbegeleider. Zij is autismespecialist en heeft vanuit haar dagelijks werk veelvuldig te maken met medewerkers, werkgevers en uitkeringsinstanties omtrent autisme op het werk.

Erna Dogger neemt u in deze sessie o.a. mee in:

  • De feiten en fabels rondom autisme
  • Onderprikkeling versus overprikkeling
  • Verschil tussen een gewone burn-out versus autistische burn-out
  • Zorgstandaard autisme
  • Aanpassingen op het werk voor medewerkers met autisme
  • Hoe zorg je er als bedrijfsarts voor dat autisme op het werk bespreekbaar wordt/is? Dit vanuit perspectief werkgever, medewerker en de rol van de bedrijfsarts hierin.

Het programma duurt twee uur, inclusief pauze, en start om 19.00 uur. Vanaf 17.00 uur ben je welkom en kun je tot 19.00 uur een hapje eten en bijpraten/netwerken met collega bedrijfsartsen en natuurlijk met ons.

Voor deze sessie worden er twee accreditatiepunten toegekend.

Meld je nu aan voor de excelleersessie op 4 oktober 2023

Laatste nieuws