Immediator kantoor-43

Welkom op immediator.nl

Inspiratie

Carriereshift: van anesthesie naar bedrijfsarts

2/2/2023 12:00:00 AM

Deze week slaagden twee zij-instromers voor de specialisatie bedrijfsgeneeskunde; zij mogen zich nu bedrijfsarts noemen. Van harte Veronique en Tobias! Voor ons is dit ook een bijzonder moment: via Immediator zijn zij de eerste zij-instromers die de opleiding afronden.

Vaak krijgen we de vraag van opdrachtgevers hoe het precies is geregeld met de opleiding. Graag leggen wij het u uit.

Opleiding tot bedrijfsarts

Om bedrijfsarts te worden, doorloop je de opleiding 'Specialisme arbeid en gezondheid -bedrijfsgeneeskunde', wat valt onder de sociaal-geneeskundige opleidingen. Deze specialisatie kun je kiezen na het afronden van studie Geneeskunde. Of je stapt in als zij-instromer met al een andere specialisatie op zak. Veronique en Tobias maakten de keuze om als anesthesist over te stappen naar de bedrijfsgeneeskunde. De opleiding is een combinatie van theorie en praktijk. Artsen in opleiding, ook wel AIOS genoemd, gaan één dag naar de opleiding. De overige dagen van de week werken zij onder supervisie van een geregistreerd bedrijfsarts in de praktijk. Daarnaast krijgt de AIOS een praktijkopleider aangewezen vanuit Immediator om wekelijks studievraagstukken mee te bespreken.

Opleidingsinstituut

Het onderwijs wordt verzorgd door het opleidingsinstituut, hiervoor kunnen de artsen kiezen uit twee instituten in Utrecht of Nijmegen. De praktijkopleiding wordt verzorgd door de opleiders van, in dit geval, Immediator. De opleiding is ingedeeld in 8 semesters met ieder een inhoudelijk thema, zoals professioneel werken, verzuim en re-integratie, verzuimbeleid en risico's in arbeid. Zij-instromers kunnen studievrijstelling krijgen op basis van bepaalde ervaring, waardoor de opleiding gemiddeld twee jaar duurt. Een volledige opleiding duurt minimaal vier jaar.

Bedrijfsgeneeskunde is een erkende vervolgopleiding waarna je je kunt registeren in het BIG-register als bedrijfsarts. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt. Ook controleren ze of de arts in opleiding aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren en of deze de titel in de toekomst mag behouden. Immediator moet als praktijkopleider ook voldoen aan allerlei eisen en wordt daar ook op getoetst.

Meer dan bedrijfsarts

Als bedrijfsarts ben je geneeskundig specialist op het gebied van werk en gezondheid, dus niet alleen wanneer er verzuim in beeld is. Je hebt ook een adviserende rol om mee te denken over preventieve vraagstukken. Je adviseert en begeleidt niet alleen de medewerker maar ook de werkgever op organisatieniveau. Je draagt bij aan gezonde bedrijven met vitale medewerkers en veilige werkomstandigheden, je maakt voor de individu het verschil. Het is namelijk een bron van energie en geluk, zelfs als iemand ziek is. Juist als iemand chronisch ziek is, wordt meedenken vaak zeer gewaardeerd. Je beschermt en bewaakt de gezondheid van de medewerkers, zodat de medewerkers ook gezond richting hun pensioen gaan. Voor de werkgever vertaal je individuele casuïstiek naar interventies op organisatieniveau. Daarbij neem je de risico’s mee die in de risico-inventarisatie zichtbaar worden en waar een plan voor wordt bedacht om de risico’s rondom veilig werken tot het minimum wordt beperkt. Tijdens de opleiding wordt daar ook aandacht aan besteed. Helaas is er al een aantal jaren een grote uitstroom van oudere bedrijfsartsen en dit stopt de komende jaren niet. Daarom zijn wij extra gemotiveerd om te blijven opleiden en supertrots op Veronique en Tobias die de opleiding met een mooi resultaat hebben voltooid.

Ook bedrijfsarts worden?

Ben jij basisarts of een zij-instromer en overweeg je om richting de specialisatie Arbeid en Gezondheid te gaan? Wij praten graag met je over de mogelijkheden. Stuur een e-mail naar info@immediator.nl dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op!

Laatste nieuws