Immediator kantoor-32

Welkom op immediator.nl

Inspiratie

Re-integreren als bedrijfsarts

3/15/2022 12:00:00 AM

Wanneer één van uw medewerkers in het verzuim zit, is de kans groot dat hij of zij toch even langs de bedrijfsarts gaat. Niet om vast te stellen wat er aan de hand is, maar om te kijken hoe het staat met de belastbaarheid en wat de mogelijkheden van werk nog zijn voor de medewerker. Zo bespreekt de bedrijfsarts dagelijks tig adviezen met medewerkers. Maar wat als de bedrijfsarts zelf in het verzuim zit? Wie geeft dan advies? Wij interviewden bedrijfsarts Freek Kuntze, bedrijfsarts bij Immediator. Hij zit momenteel met fysieke klachten thuis, maar hij is niet te stoppen!

Denken in mogelijkheden

Bedrijfsarts Freek Kuntze is al sinds 1994 bedrijfsarts en vanaf 2000 geregistreerd. Met zijn jarenlange ervaring in de zorg, GGZ en verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) heeft hij veel verzuim meegemaakt, zowel fysiek als psychisch. Elke keer leidt hij medewerkers en leidinggevenden naar een voorspoedig herstel. Maar nu zijn de rollen dus omgedraaid: “Na mijn val, en toen ik wist dat ik dit er niet 1,2,3 kon uitlopen, kon ik me gelukkig mijn meest gebruikte advies herinneren: direct bellen naar de leidinggevende/opdrachtgever om te zeggen dat ik even niet bereikbaar ben en hen op de hoogte houdt van de ontwikkelingen. Het klopte dat de pijn niet snel weg zou gaan, het ging om een rugbreuk en bijbehorende operatie volgde. Ik heb het ‘geluk’ dat mijn klachten fysiek zijn en ik mijn werk mondeling kan uitvoeren. Zo’n val kan iedereen overkomen, het gaat er juist om hoe je er mee omgaat. Wanneer je kijkt naar de mogelijkheden, kom je erachter dat je ook liggend telefonisch spreekuren kunt uitvoeren. Net zo makkelijk!

Toegeven

Freek luistert bij zijn klachten vooral naar zijn verstand: “En naar mijn vrouw”! Met een goede dosis verstand kom je een heel eind, maar je moet hier ook aan toegeven. Want niks is zo makkelijk als het aan de kant schuiven. En soms moet het je ook even verteld worden, zoals mijn vrouw zo nodig doet. Het stuk toegeven is bij fysieke klachten soms gemakkelijker dan bij psychische klachten, het lichaam zegt stop. Bij het psychische stuk zit je als het ware nog in een sneltrein, je kunt nog niet loslaten en gaat te lang door. Het idee dat je uniek bent en dat niemand het werk kan overnemen, speelt dan een grote rol, terwijl je achteraf ook weet dat je voor het werk wel inwisselbaar bent. Zeker in de zorg willen collega’s elkaar niet belasten, ze willen anderen geen extra werk bezorgen en blijven daardoor te lang doorgaan. En als ze uitvallen is het te laat.

Advies voor anderen

“Allereerst: zorg voor een stevig fundament voor onder de ladder waaraan je wilt opklimmen. Ten tweede: zoals ik eerder al zei; een ongeval kan iedereen overkomen. Maar het gedrag wat er uit voorkomt is heel belangrijk. Kijk naar wat je nog wel kunt en denk in mogelijkheden. Ten derde: als bedrijfsarts ben je veel bezig met mensen uitleggen hoe zij uit het verzuim moeten komen, en dan opeens moet je jouw eigen advies gaan opvolgen. Het klinkt heel makkelijk, maar je moet heel sterk in je schoenen staan om toe te geven en je over te geven aan de ‘patiënten’ rol. De kunstjes ken je wel, nu nog toepassen!”

 

Laatste nieuws