Dag van de Leraar

Dag van de Leraar

Vrijdag 5 oktober  2018 is het De ‘Dag van de Leraar’.  De Nederlandse variant van de internationale World Teachers’ Day / Internationale Dag van de Leraar.

Deze dag valt in de Nationale Onderwijsweek en is bedoeld als een feestdag voor alle leraren in Nederland. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij het belang van onderwijs. In Nederland wordt op deze dag ook de docent van het jaar bekend gemaakt.

Meer en meer wordt onderwijs erkend als één van de beste investeringen die een overheid kan doen. Bij onderwijs denken we waarschijnlijk eerst aan onze kinderen die allen minimaal 14 jaar naar school gaan. Eenmaal een carrière startend is het ook belangrijk om bijgeschoold te blijven. Of soms ontdek je dat omscholing gewenst is. Volwassen-onderwijs wordt steeds belangrijker. Een baan voor het leven bestaat niet meer en de banen die we straks gaan uitoefenen bestaan nu nog niet. Daarnaast volgen steeds meer mensen  een cursus als “hobby”.

Terugkomend op onze kinderen: 50 jaar geleden is de Mammoetwet ingegaan, het huidige onderwijsstelsel met onder andere de invoering van mavo, havo en vwo. Deelname van dit type onderwijs was destijds 64% van de jongeren, op dit moment is dat 81%. Dat is een mooie deelname als je weet dat inmiddels 98,6% van de jongeren vergoed onderwijs volgt.  Deelnemen is nog wat anders dan enthousiast onderwijs volgen.  Pubers en onderwijs is niet altijd een gelukkige combinatie, dat zie ik bij mijn eigen pubers. Juist de jaren dat ze veel onderwijs-uren volgen is het voor een groot deel van de jongeren niet het leukste wat ze kunnen bedenken. Des te meer bewondering heb ik voor de leerkracht! Zij staan iedere dag weer enthousiast klaar om onze pubers enthousiast te maken voor hun (vervolg)studie.

Evelien Ottink, consultant Immediator