December is hier, en de grootste piek in aanbestedingen ligt achter ons. Op dit moment zetten we de laatste puntjes op de i om de projecten die per 1 januari starten soepel van de grond te krijgen. Bij Immediator streven we altijd naar een samenwerking die niet alleen efficiënt is, maar ook waarde toevoegt voor zowel de opdrachtgever als de arbodienstverlener.

In de wereld van arbodienstverlening is het selecteren van de juiste leverancier essentieel. De gekozen aanpak moet passen bij het HR-beleid van de organisatie en bijdragen aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Een van de belangrijkste keuzes die bedrijven hierbij moeten maken, is die tussen een vangnetregeling en een maatwerkregeling.

Wat zijn de verschillen?

Vangnetregeling
Bij de vangnetregeling draagt de arbodienstverlener de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de wettelijke taken. Deze optie biedt structuur en zekerheid, vooral voor kleinere bedrijven of organisaties zonder uitgebreide HR-capaciteit.

Maatwerkregeling
De maatwerkregeling biedt meer flexibiliteit en vereist meer regie vanuit de werkgever. Dit is ideaal voor organisaties die arbodienstverlening willen afstemmen op hun specifieke behoeften en beleid.

Een belangrijke rol binnen de maatwerkregeling is die van de verzuim/re-integratie coach, die leidinggevenden ondersteunt in hun rol tijdens het verzuimproces en zorgt voor procesbewaking.

Waar moet een werkgever aan denken bij een aanbesteding?

Een goede aanbesteding begint met een helder programma van eisen en een duidelijke visie op de gewenste arbodienstverlening. Hier zijn de belangrijkste aandachtspunten:

Inventariseer behoeften en doelen

  • Wat zijn de huidige uitdagingen binnen de organisatie op het gebied van verzuim, duurzame inzetbaarheid en preventie?
  • Welke rol spelen HR en leidinggevenden nu in het proces, en hoe kan dit worden versterkt?

Betrek de juiste stakeholders

  • Zorg voor afstemming met de ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT), zeker bij de keuze voor een maatwerkregeling.
  • Laat leidinggevenden en HR-managers input leveren over hun behoeften en verwachtingen.
  • Biedt het verzuimvolgsysteem voldoende ondersteuning voor de leidinggevenden en de medewerkers om te kiezen voor de maatwerkregeling?

Kies de regeling die past bij uw organisatie

  • Is er voldoende interne capaciteit om onderdelen van de arbodienstverlening zelf op te pakken (maatwerkregeling)? Of heeft uw organisatie meer baat bij een standaardoplossing (vangnetregeling)?

Stel een gedetailleerd programma van eisen op

  • Beschrijf welke diensten essentieel zijn (bijvoorbeeld verzuimbegeleiding, arbeidsomstandighedenonderzoek of preventieve ondersteuning).
  • Geef aan wat nu naar wens loopt en behouden moet blijven. Schrijf daarnaast op welke wensen er zijn en wat anders gewenst wordt voor de toekomst.
  • Geef aan welke mate van flexibiliteit en maatwerk u verwacht van de aanbieder.

Oriënteer u op de markt

  • Verken de nieuwste trends en innovaties in arbodienstverlening tijdens een marktoriëntatie. Dit helpt bij het opstellen van realistische eisen en wensen.
  • Vraag referenties op bij aanbieders om inzicht te krijgen in hun ervaring en prestaties.

Neem de tijd voor totale proces

  • Zorg voor een transparant proces. Geef de geïnteresseerde partijen de ruimte om een specifieke werkwijze toe te lichten en wat het voor uw organisatie betekent en oplevert. Tot slot: ga in gesprek met de deskundigen die zich ook daadwerkelijk aanbieden voor de samenwerking.

Welke regeling past bij uw organisatie?

Bij de selectie van een arbodienstverlener is het cruciaal om de regeling en aanbieder te kiezen die het beste aansluiten bij uw organisatie en strategie. Bij Immediator geloven we dat succes ligt in samenwerking en een klikgesprek met de deskundigen. Of u nu kiest voor een vangnet- of maatwerkregeling, wij denken graag mee om tot een passende oplossing te komen. Neem gerust contact op met één van onze collega’s, we adviseren u graag.